Hei. Haluan esitellä sinulle suunnittelemani vuonna 1954 rakennetun kerrostalon kaksioremontin pala palalta. Putkiremontti alkoi elo–syyskuussa ja päättyi joulukuussa 2016. Linjasaneerauksen, kotoisammin putkiremontin lisäksi tässä asunnossa uusittiin kokonaan keittiökalusteet ja lattia. Myös kaikki pinnat, ovet ja listat maalattiin. Asukkaat joutuivat olemaan asunnostaan evakossa hieman remontin kestoa kauemmin, johtuen muista töistä. Putkiremontin toteutti Lehto Oy:n korjausrakentamiseen erikoistunut yksikkö Remonttipartio.
Ensimmäisenä esittelyvuorossa on pieni kylpyhuone. Vähän yli kahden neliön kylpyhuoneeseen mahtuu juuri ja juuri tarvittavat toiminnot. Tilassa oli lattiassa alkuperäinen kuusikulmainen kaakeli. Myös seinän puskusaumainen kaakeli näyttää alkuperäiseltä, mutta seinämaalin alta pilkottaa osittain seitsemänkymmentä lukulainen tapetti, joten tilaa lienee modifioitu matkan varrella. Pesuallas on pitkälle käyttäjälle todella alhaalla, vain noin 70 cm korkeudella. Putkien vanhuus on alkanut näkyä, ja viime aikoina viemäriputki on tukkeutunut usein pahasti. Jossain vaiheessa pesualtaan viemäriputken juuri olikin huollossa murtunut, ja tilalle oli asennettu pyytämättä ja yllättäen silmää hivelevän ruma muoviputki. Alla näette tilan eteisestä katsottuna ennen ja jälkeen.
Mitoituksessa ja toimivuudessa oli paljon parantamisen varaa, joten selvää oli, että putkiremontin standardiratkaisulla ei päästy eteenpäin. Asunnon asukkaat olivat evakossa saman taloyhtiön jo remontoidussa pistetalossa, jossa he myös pääsivät testamaan standardiratkaisua. Esimerkiksi peilikaappi osottautui käytössä ongelmalliseksi paukkuvine ovineen. Viisikymmentäluvun talot ovat käsintehtyjä, paikalla rakennettuja, ja mitoitus on näin ollen polveilevaa. Käytettävyyden optimoimiseksi mitoittamisessa täytyy käyttää ekstratarkkuutta.
Seinään kiinnitetystä säiliöosastaan kavennettu seinä-wc antoi ratkaisevat sentit lisätilaa, jotta allaskaapin laatikostot mahtuvat aukeamaan. Pytty on myös asennettu normaalia korkeammalle mikä aiheuttaakin nyt jo korkeampaan dimensioon tottuneille asukkaille hämmennystä vieraissa vessoissa, meinaa lentää kirjaimellisesti pyllylleen.
Laattavalintoja pohdittiin pitkään ja laattoja katsastettiin ainakin Laattamaailmassa, erinäisissä rautakaupoissa ja Laattapisteen isossa showroomissa Vantaalla. Haaveet 50-lukuisesta kuusikulmaisesta laatasta unohtuivat, kun jokikivilattiaa pääsi testaamaan paljain jaloin. Vihertäviä kiviä sisältävä jokikivilaatta löytyi lopulta ABL-laattojen outletista. Se toistaa kauniisti Swedbergin minimalistisen suihkuseinän lasin sävyä. Lattian saumalaastin sävy oli valittava erityisen tarkkaan, koska luonnonkivien väleihin tulee sauma-ainetta huomattavasti normaalia laattaa enemmän. Jokikivilaatat olivat tosi pop 2000-luvun alussa muotoilukoulussa. Nyt sain kuin sainkin suunnitella sellaisen.
Betonia muistuttava seinän iso puristelaatta oli hyvä valinta, sen eleetömyys päästää lattiakivet luontevasti pääosaan.
Suihku on monista monista sisustuslehdistä tuttu Hansgrohen Raindance, jonka nähdessään asentajat irvistelivät näyttävästi. Olin piirtänyt suihkun asennuksesta mielestäni hyvin selkeän kaaviokuvan. Tästä huolimatta ja huolimatta siitä, että asunto on ylimmässä kerroksessa, oli seinälaatta ensin leikattu ja lopetettu liian matalalle. Laattaa jouduttiin hakemaan kaupasta lisää, koska ylimmät oli turhaan tuhottu leikkaamalla. Lopulta tämäkin meni asentajallekin jakeluun, ja suihku sekä seinälaatta saatiin asennettua ihan katon rajaan, riittävän korkealle niin, että suihkun allekin mahtui seisomaan.
Lattialaatta on joka tapauksessa hyvin kauniisti asennettu. Asennuksen ja saumauksen teki virolainen Tanel, joka ei omien sanojensa mukaan ollut tämänmoista laattaa aiemmin asentanutkaan. Se ei lopputuloksessa näkynyt. Mestariteos, sanoisin. Laatat ovat kooltaan n. 30X30 cm kokoisia verkkoja, joihon kivet on liimattu. Saumaus vaatii rauhallisuutta ja kädentaitoja, koska kiviverkot pitää saada reunoistaan lomittain toistensa sisään niin, että lopputulos näyttää saumattomalta. Sauma-ainetta ei myöskään saa laittaa liikaa, muuten lopputulos näyttää enemmän saviojalta kuin kivipäällysteiseltä lattialta. Lisäksi kivet tuppasivat irtoilemaan verkoistaan, joten asukas itse teki ensin suurtyön liimailemalla kiviä takaisin paikoilleen verkkoihin. Myös seinälaattojen saumat ja nurkat on laattamies tehnyt huomattavalla pieteetillä.