* Signeerattu Afrikan Tähti -pelin juhlapainos saatu. Pelin juhlapainoksen on maalannut graafikko, kuvittaja Matti Pikkujämsä.
Kaikki arvonsa tuntevat tietopelit lisäävät kysymyspatteristoonsa “Kuka on kehittänyt klassikkopelin Afrikan Tähti?”. Ja aika moni suomalainen vastauksen myös tietää.
Mutta tiesitkö, että Afrikan Tähti kuuluu Kansallismuseon ja Taideteollisuusmuseon kokoelmiin? En tiennyt minäkään, ennen kuin luin pelin 70-vuotisjuhlapainoksen hauskan infolehdykän.
Kuvassa virnistelee hellekypärässään pelinkehittäjä Kari Mannerla. Pelin tarina on siinä mielessä hauska, että vaikka Karin itselleen neuvottelema korvaus pelin ensimmäisestä painoksesta oli vaatimaton, hän osasi lisätä sopimusehtoihin, että seuraavista painoksista sovitaan erikseen. Loppu on tunnetusti historiaa. Suomessa ja Pohjoismaissa alunperin Kadonnut Afrikan Tähti – Den försvunna Diamanten -nimillä tunnettua peliä on myyty jo lähes 4 miljoonaa boxia, eikä loppua näy.
Meillä kotona Afrikan Tähti on ollut varsinainen hitti siitä lähtien, kun Pupsu sai sen kummiltaan synttärilahjaksi maaliskuussa. Miten hävitä kunniakkaasti, voiko ylipäätään koskaan hävitä? Kas siinäpä pienelle jälleen uusi pulma ratkottavaksi.
Muutamia kertoja on tultu Tangeriin yhtä aikaa koko lössi, kahdella hevosenkenkä ja kolmannella timantti. Rahaakin on lainattu. Tasapeli!
Klassikkopeli uudella ilmeellä olisi taatusta sulkeutunut arvoisien juhlavieraiden suosioon taannoisilla kaverisynttäreilläkin. Onneksi kuitenkin jätimme pelin kotiin. Tuuli olisi vienyt kaiken mukanaan.
Kuin tilauksesta saimme iloksemme kuulla, että Afrikan Tähti on täyttänyt 70 vuotta ja ihailemamme taiteilija Matti Pikkujämsä on maalannut pelistä juhlapainoksen. Uusi peli piti ensin piilottaa kirjahyllyyn, muuten se olisi kirjaimellisesti revitty käsistä. “Milloin me pelataan sitä Matin uutta Afrikan Tähteä?”
Uusi peli avattiin juhlasaatossa. Ja millainen se onkaan? Matin maalaama päivitetty Afrikan Tähti on raikkaasti ja rohkeasti omanlaisensa, täynnä Mattimaisia oivalluksia. En olis ikinä uskaltanut yhdistää kirkasta keltaista ja punaista niin kuin Matti on tehnyt.
Eläimet ovat isossa osassa tässä pelin juhlaversiossa. Euroopan puolelta kurkkaa etelä-ranskalaisen tammimetsän possu, Kaptownissa pingviini, Madagasgarilla se maki jota ei elä missään muualla maailmassa.
Setelit ovat saaneet täysin uuden hahmon. Infolehdykkä pelin synnystä, historiasta ja nykytilasta on hauska ja kiehtova lisä. Se houkuttelee etsimään lisää tietoa.
Hetkinen, mikä on maailman suurin nisäkäs ja missä se elää? Missäs se oikea Afrikan Tähti niminen timantti oikein tätä nykyä lepää? Voi ei, Madagasgarin makit – säilykää, mitä me voidaan tehdä?!
Pelin historia, sen vanha hahmo ja tämä uusi ovat niin täynnä viitteitä kulttuuriin ja historiaan, että en lähde niitä aiheita tässä syväluotaamaan. Kukin nauttikoon pelistä omalla tavallaan. Kunhan nyt vaikka ensin opetellaan sitä häviämistä.
—-
Pelin pelaaminen illasta toiseen ja sen nostattamat ajatukset palauttavat haperoon mieleeni senkin huikean faktan, että – kiitos epäsovinnaisten vanhempieni – olen oikeasti itsekin seikkaillut Afrikan maanosan pohjoisosissa huikealla lintumatkalla, jossa ei oltu viikon aikana tiettävästi yhtään yötä samassa hotellissa.
Toisena matkapäivänä oli määrä matkustaa junalla Kairosta Assuaniin. Oppaamme, nk. “Kairon kaverin” oli tarkoitus poistua junasta, mutta juna lähtikin liikkeelle. Joku sanoi, että Kairon kaveri hyppää liikkuvasta junasta. Muistan kurkkineeni 12-vuotiaan vankkumattomalla kiinnostuksella junan ikkunasta, ja odottaneeni leffakohtausta ja pientareella pölypilvessä kierivää matkaopasta. Junan vauhti kiihtyi kiihtymistään, mutta kohtausta ei koskaan tullut. ´Kairon kaveri´ jäi lopulta pois (pysähtyneestä) junasta Luxorissa.
Lapsen mieleni on suodattanut tuosta surrealistisesta matkasta niitä omia valikoituja juttujaan. Öisen Siinain tähdet bussin ikkunasta, aatelinen matkaseurue, muessin huuto, mausteista, kuumuudesta ja saasteista paksu ilma. Pyramidin yksi ainut alimmainen kivi, joka ulottuu pääni puoleen väliin. Matkan ainoa oksennus, jonka kiltisti ajoitan öisen hotellin pihapusikkoon. Kookaburra, avosetti, silkkihaikara, arotervapääsky…
Afrikan Tähden kaltaisen kansallisen ikonin päivittäminen ja uudelleen kuvittaminen olisi kelle tahansa paitsi kunniatehtävä, myös todella vaikea sellainen. En osaa kuvitella mitä mutkia Matilla on matkassaan ollut. Lopputulos on joka tapauksessa upea.
Atelier Matti Pikkujämsä sijaitsee “Viiskulmas viiskulmas, viiskulmas ihan eri maailmas”, ja on auki arkipäivisin satunnaisesti. Jos kuljet Laivurinrinnettä alas ja näet kadulla keltaisen kyltin, olet onnekas. Atelier on auki. Shoppia hoitaa salaperäinen kaunotar ja taiteilijan oikea käsi nimeltä Kaisa.
Afrikan Tähden juhlapainosta on saatavilla rajallinen määrä. Taiteilijan signeeraamia Afrikan Tähtiä on vielä jokunen jäljellä Matin webshopissa. Suosittelen olemaan nopea!
Atelier on auki ma 10–17, ti–to 10–18 ja pe 10–17. Jos aukioloajoista huolimatta ketään ei ole paikalla, voi soittaa numeroon 044 538 5418 🙂