kestävä elämäntapa kotona kuluttajavalinnat reseptit 09/09/2020

Mitä tänään syötäisiin – tehdäänkö tähteitä? – 10 vinkkiä vähentämään ruokahävikkiä ja valmis kuukauden ruokalista

10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

Blogipostaus sisältää markkinointilinkin, joka on merkitty *-merkillä. Mainoksesta mahdollisesti ansaituilla tuloilla ylläpidän blogialustaani.

10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

 

“No söi se nyt ainakin vähän.” Kuuluisa viimeinen lause, ennen kuin lapsen lautaselleen jättämä annos kaalitaan isän suuhun, tai yleisemmin – kaavitaan biojäteeseen. Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissakin edelleen hävettävän paljon. Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa, jonka kunniaksi jaan perheen ruokasuunnittelun avuksi laatimani kuukauden ruokalistarungon sekä omat vinkkini arjen ruokahävikin pienentämiseksi.

Ruokalista löytyy aivan postauksen lopussa, mutta vinkkini tulevat tässä: (Laadin listan joutilaana hetkenä ja luulin tallentaneeni sen Evernote-ohjelmaan. Äsken selvisi, että en ollut tallentanut, joten mietin koko homman nyt sitten ihan uudestaan.)

1. Lataa kauppalista-äpsi

Lataa puhelimeen kauppalista-äpsi. Minä käytän Google Keep:iä, mikä löytyy ainakin Android-puhelimista. Ohjelmaan on helppo luoda erilaisia listoja ja jakaa ne ruokakunnan kesken. Listaan kannattaa lisätä tarvittavat tuotteet heti kun tulevat mieleen, tai heti kun joku loppuu. Tuotteet tallentuvat kauppalistaan niin, että niitä ei tarvitse joka kerralla näpsytellä uudestaan, vaan ne löytyvät parilla kirjaimella.

Kun tuote on kaupassa laitettu kärryyn, sen voi ruksata ja se poistuu listalta. Lista päivittyy reaaliajassa, jolloin tehokkaat kaupassa kävijät voivat myös asioida eri puolilla kauppaa ja listalta näkee, mitä toinen on jo ostanut. Kassalla nähdään. Kätevää, vai mitä?

2. Inventoi (kuiva)ruokavarasto ja pakastin säännöllisesti

Uusia tuotteita notkuvat ruokakaupan hyllyt houkuttelevat kokeilemaan. Jauhot ja ryynit vanhenevat siinä missä muukin ruoka. Inventoi kuivaruokavarastosi säännöllisesti ja käytä pois vanhenemassa olevat jauhot ja ryynit ennen kuin ostat uusia myslimakuja tai ryynisekoituksia. Sama pätee myös tuoreruokaan ja pakasteisiin.

3. Piirasta jäi yli – ilahduta sillä naapuria

Yläkerran opiskelija ilahtuu varmasti, jos kiikutat hänelle yli jääneen suklaakakunsiivun.

4. Anna pienenkin lapsen ottaa itse ruokansa ja viedä mahdolliset biojätteet bioastiaan – hävikki pienenee

Tämä ohje mitä todennäköisimmin ei toimi käytännössä, mutta anna sille mahdollisuus. Vaikea uskoa, mutta Montessori-leikkikoulun pienten ryhmässä (1–3 vuotiaita lapsia) lapset ottavat ruokansa itse ja vievät biojätteet sille varattuun astiaan, tiskaavat itse… Se on päiväkoti, ei koti!!! Tiedän, tiedän – rauhoittukaa.

Meillä kotona tämä pääsääntöisesti ei toimi, mutta ehkä teillä, kokeilkaa.

Lapselle voi myös ostaa oman pienen juomakannun ja laittaa astiat niin, että hän saa ne itse katettua.

10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

5. Tee munakas – tai pizza

“It´s all about the milk” sanoi jo Columbo vatkatessaan munakasta. Samaa mieltä! Munakkaaseen piilotat kämäiset juustonkäikäleet, leikkeleen tähteet, kasvishöystön lopun, savukalan rippeet, eiliseltä jääneet parsakaalit. Oikeastaan melkein mitä vaan.

6. Kaiva vintistä tai hanki divarista pula-ajan keittokirja

Säilö syömättä jääneet, kuivaneet leivänkannikat paperipussiin ja tee niistä korppujauhoja. Näitä ja muita vanhoja niksejä ovet Marttojen ohjeet ja pula-ajan keittokirjat pullollaan. Yllättävän monet niistä toimivat edelleen. Tätä niksiä toteuttaa muuten myös New York Times:in ruokatoimittaja. Cool. Miksen siis minäkin.

10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

 

7. Lataa hävikkiruokaravintola-äpsi

Syötkö edelleen ulkona? Hyvä niin, näinä aikoina ravintolat tarvitsevat meitä kuluttajia. Jos et ole vielä ladannut äppiä, jonka kautta voit tilata ravintolasta haaskuun menossa olevaa ruokaa halvemmalla, aloita nyt! Minullakin on ResQ Club ladattuna, mutta en ole sitä vielä muistanut käyttää. Kokeile – säästät maapalloa ja rahaa.

10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

8. Keitä liemi

Seuraatko ruokaohjelmia? En minäkään, mitä nyt viime aikoina perheessämme on trendannut  MasterChef Suomen viides tuotantokausi. Pupsun kanssa me jännitetään täysii miten Saska (“Sakka”) pärjää. Liemet ovat tuttuja pula-ajan keittokirjoista, mutta ne ovat myös klassisen keittotaidon kulmakiviä. Kysykää vaikka Saskalta.

Minulta on enää turha kysellä mikä liemi tehdään mitenkin, pitää kaivaa vanhat oppikirjat esille ja alkaa kerrata. Yhtä kaikki, liemiin saa upotettua yhtä ja toista sipulia kuorineen, nahistunutta juuresta, niiden kuoret ja naatit, parhaat päivänsä nähneet yrtit. Sitten kun lähdetään kiertämään vaikka Aasiaan ja kurkkimaan mitä siitä maailmasta löytyy, vain taivas on rajana sille makujen sinfonialle.

Jaa valmis liemi pakasterasioihin, jäähdytä nopeasti ja muista kirjata päiväys rasian kanteen ennen pakastamista. Saat eleganteimmat keitot, ramenit ja soosit, joiden makua ei muuten ole kaivettu purkista.

10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

Ja nyt tarkkana: tässä on nyt se markkinointilinkki:*

9. Pelasta haaskuun menossa oleva kuivaruoka tai säilyke – tilaa se * Matsmartista

Suosikkichilikastike tai ketsuppi lopussa? Kuiva-aine, koiranruoka, vauvanruoka, säilyke, urheilujuoma, naposteltavat, makeiset. Matsmartilta saat ne halvemmalla ja samalla pelastat ruokaa joutumasta roskiksen hirmuiseen kitaan. Ruotsalainen Matsmart on nyt levinnyt myös Suomeen. He keräävät ruokaa joka olisi menossa roskiin ja tuovat ne asiakkaidensa kotioville. Nerokasta. Peppi Pitkätossu vieköön, kyllä nuo ruotsalaiset vaan taitavat bisneksen.

10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi

10. Osta vain tarpeeseen

Tätä on helpompi toteuttaa pienissä perheissä. Etenkin jauhot ja öljyt kannattaa ostaa pienissä pakkauksissa, näin ne ovat mahdollisimman tuoreita. Mahdollisuus, että ne jäisivät kaapin perukoille happanemaan pienenee.

Reseptikirjat ovat mahtavia inspiraationlähteitä, mutta usein kokeiluista jää myös yli raaka-aineita tai itsesekoitettuja kastikkeita, jotka tuppaavat syyttävästi nököttämään siinä jääkaapin hyllyllä vielä ensi kuussakin, kun kaappia siivoat.

Voilá! Kuukauden ruokalista vapaasti käyttöösi – s´il vois plaît

Ruokalistaan on mietitty sekä lounas että iltaruoka. Hyvin perinteistä, ei kommervenkkejä. Varioi vapaasti.

AILI – perheen ruokalista kuukaudeksi

You Might Also Like

Leave a Reply