reseptit 04/12/2020

Resepti: Suklaakakku tyrni–jugurttihyytelöllä – ruma mutta makoisa

Tyrni-jugurttisuklaakakun voi koristella tyrnijauheella, makealla nougat:lla, vaihvalla tummalla suklaalla ja syötävillä kukilla.

Aina välillä sitä onnistuu. Erään nimipäivän kunniaksi päätin leipoa kakun. Tulipa siitä hyvä! Pakko jakaa!

Päivänsankari haaveilee jo tulevista syntymäpäivistään, höpöttää taukoamatta vieraista, suklaakakusta ja mansikkakekseistä. Nimipäivänkin kakkupohjaksi tuli siis toiveiden mukaan suklaakakku. Aili-mummoni reseptistössä on superhelppo sellainen, jossa kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään ja törkätään uuniin. Sain sopivan kakkupohjan puolittamalla reseptin.

Lisäksi fundeerasin, miten voisin hyödyntää pakastimen ylivuotiset  tyrnit. Piimähyytelö? Poikkeus vahvistaa säännön, jääkaapista ei löytynyt piimää, mutta jugurttia oli. Minkälaista vuoropuhelua keskenään kävisi tyrni–jugurttihyytelö ja tumma suklaa? Lisäksi suussa rapeaa ja hapanta tyrnirouhetta, äkkimakeaa nougata ja potkaisevaa tummaa suklaata? Kakun ulkonäkö on jälleen suurpiirteisissä käsissäni melko karmea, mutta jos maku ratkaisee, tämä pärjää.

Aili-mummon suklaakakku 2.0 tyrni–jugurttihyytelöllä

Suklaakakkupohja

Resepti on max 6:lle. Varaa aikaa hyytelön hyytymiseen ja kakkupohjan kostumiseen vähintään neljä tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään.

nokare voita vuoan voiteluun
kookoshiutaleita ja mantelijauhoa vuoan jauhottamiseen

85 g voita
vähän alle 1/2 dl vettä

1 kananmuna
1 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
vähän alle 1/2 dl maitoa
(pikakahvijauhetta)
Meillä ei yleensä koskaan ole pikakahvijauhetta ja olenkin korvannut maidon joskus kupilla vedellä laimennettua espressoa.

Koristeluun tyrnijauhetta, Daim-patukkaa ja tummaa suklaata, esim. ei kovin makea Fazerin 70% tumma suklaa on hyvä. (Litteä, tummanruskea paketti.)

  1. Laita uuni kuumenemaan 185 asteeseen. Ota esille halkaisijaltaan 20 cm, pieni vuoka. (Jos sinulla on vain isompi vuoka, voit joko tuplata reseptin tai tehdä matalamman kakkupohjan. Jos teet matalamman paistoaika todennäköisesti lyhenee.) Voitele vuoka voilla. Käytä jauhottamiseen puolet kookoshiutaleita ja puolet mantelijauhetta. (Jos käytät silikonivuokaa, sitä ei tarvitse voidella.)
  2. Kiehauta voi ja vesi.
  3. Sekoita kulhossa kananmuna ja sokeri. Lisää voi–vesi -seokseen.
  4. Mittaa kulhoon kuivat aineet, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin ja siivilöi kananmuna–sokeri–voi–vesi -seokseen. Lisää neste eli maito tai espresso. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  5. Kaada kakkutaikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista uunin keskitasolla 185- asteessa noin 25-minuuttia.
  6. Paistoajan loppupuolella kypsyyttä voi testata puutikulla. Paistoin omaa kakkupohjaani noin 28 minuuttia, ja siitä tuli läpikypsä. Jos haluat, että sisus jää pehmeäksi, lyhennä paistoaikaa muutamalla minuutilla.
  7. Anna uunista otetun kakkupohjan levätä vuoassaan hetken, ennen kuin kumoat sen leivinpaperille. Jäähdytä pohja hyvin, ennen kuin lisäät hyytelön sen päälle.

Tyrni–jugurttihyytelö

2 liivatelehteä
n. 40 g pakastettuja tyrnimarjoja
1/2 dl sokeria
1 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1,5 dl maustamatonta jugurttia
1 tl vaniljasokeria

  1. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Liota liivatelehtiä noin 10 minuuttia.
  2. Kiehauta vesi, sokeri ja tyrnimarjat. Paseeraa tyrnit siivilän läpi huolellisesti, niin, että siivilään jäävät vain mahdolliset roskat, siemenet ja kuoret. tarkista, että tyrniseos ei ole liian hapanta. Jos tuntuu happamelta, lisää vielä sokeria.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon jugurtti ja vaniljasokeri ja nostele varovasti sekaisin. (Minä käytin nyt kaapista löytynyttä tavallista juoksevaa jugurttia, mutta tähän voinee käyttää myös paksumpaa, esim. turkkilaista.)
  4. Liota liivatelehdet lämpimään tyrniliemeen. Anna seoksen jäähtyä (esim. parvekkeella).
  5. Kaada tyrniliemi ohuena nauhana kerma–jugurtti -seokseen. Sekoita hyvin.
  6. Nosta hyytelöseos hyytymään kylmään noin tunniksi, ennen kuin kaadat sen kakkupohjan päälle.
  7. Rouhi Daim-patukkaa ohuen ohuiksi siivuiksi tai mielesi mukaan esim. pitkiksi tikuiksi, samoin tummaa suklaata. Koristele kakku reunoilta suklaarouheella ja tyrnijauheella.

Lopuksi seuraa kakunvalmistuksen taitoa vaativin hetki: tyrnijugurttihyytelön kumoaminen suklaakakkupohjan päälle. Taidokas käyttäisi irtopohja- tai silikonivuokaa tai valmistaisi suklaakakkupohjan ja hyytelön erikseen ja yhdistäisi ne lopuksi, tuloksena suorareunainen ja kaunis hyytelökakku.

Tykkään säätää. Silikonivuoka on minulle liian helppo ja liian high tech:iä. Liian MasterChef:iä.

Siispä vuoraan vanhan alumiinivuokani kelmulla, laitan suklaapohjan kelmun päälle ja kaadan ronskisti tyrnihyytelön sen päälle. Lopputuloksessa osa hyytelöstä valuu tietysti reunoja pitkin…kelmu muotoilee kakkuun omia muotojaan. Kumotessa kakku on tietysti väärin päin ja pitää venkslata lautasen kanssa.

Lopputulos on kieltämättä persoonallinen. Koristelen kakkuni reunoilta siivilöimällä niille suussa rapisevaa, hapahkoa ja kauniin väristä tyrnirouhetta, äkkimakeaa Daim-rouhetta ja hieman syvän kaakaoista tummaa suklaata. En kostuta kakkupohjaa, mutta mielestäni se on riittävän kostea seuraavana päivänä, kun se tarjoillaan. Hyytelön koostumus on mielestäni juuri sopivan miellyttävä, makeus matala, mutta riittävä. Voitelussa käytetty kookos maistuu vienosti. Kakkupohjaa on hieman enemmän kuin hyytelötäytettä, mutta sekin suhde tuntuu sopivalta.

Tuli hyvä kakku!

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply