kotona kuluttajavalinnat reseptit 15/05/2020

Resepti: Kuukauden paras ohje – vispipuuro Riihipuodin luomuruismannasta

Intiaanisokeri sopii vispipuuron kanssa hyvin
Miksi vispipuuro on niin hyvää ja voiko rukiista muka saada kuohkeaa

Hups, äitien päivä tuli ja meni ja poikkeustila senkun jatkuu. Tämä resepti piti jakaa jo äideille, mutta toisin kävi. Kevätväsymys painaa ja tässä sitä vasta ollaan. Vaan tässä se viimein tulee: vispipuuro-ohje Riihikosken myllyn tai oikeammin Riihipuodin luomu-ruismannasta. Resepti on ihan postauksen lopussa 🙂

Vispipuuro on ehkä paras Maija keittää -ohje ikinä. Parhaiten vispipuuroon sopivat mielestäni hapahkot marjat, perinteisesti puolukka, uudemmin mustaherukka tai nyt sesongissa oleva raparperi. Joskus survon marjat puuroon kokonaisina kuorineen päivineen, mutta paras lopputulos tulee, jos jaksaa paseerata marjat siivilän läpi. Ei ole vaikeaa!

Makeutta voi säädellä itse. Vispipuuro kannattaa happamuuden takiakin joka tapauksessa nauttia maidon kanssa. Makeutta voi lisätä aromikkaalla intiaanisokerilla ja fiilistellä erilaisilla kaneleilla.

Lasimalja saa koristeekseen pitsimäiset roiskeet, jos vispipuuroa vielä kuohkeuttaa lasimaljassa hetkeä ennen tarjoilua.

On hämmästyttävää, miten kuohkean puuron Riihipuodin 100% ruismannastakin saa. Mannapuuro kannattaa siirtää heti jäähtymään kattilasta toiseen astiaan, missä se on jäähdyttyään helpompi vatkata kuohkeaksi.

Minä kuohkeutin omaa puuroani vielä jalallisessa tarjoilumaljassakin. Seurauksena tietysti roiskeet maljan reunassa. En edes yrittänyt sotkea enää enempää ja pyyhkiä roiskeita, mutta lopputuloksena olikin ihan hauska koristelu.

Vispipuuroa on muuten helppo ottaa myös picnic-evääksi.

Nyt viimeistään se kauppalista käyttöön

Pöytyän vilja-aittojen lahjan eli Riihipuodin tuotteet eivät toivottavasti ole hävinneet kaupoista mihinkään, vaikka loputon (talvi) kevät edelleen vaan jatkuu ja jatkuu.

Yksi arjen ihanista jutuista on ruokakaupassa käynti. Nyt en tarkoita sitä, että pitäisi olla Manhattanilla Amishien torilla, vaan ihan paikallisessa K-marketissa käynnistä saa parhaimmillaan voimaannuttavan elämystripin. Olen siinä mielessä onnekas, että tätä tointa ei sentään ole minulta viety pois, joskin lempiharrastukseni eli kaupan hyllyjen välissä hämmästely ja viipyilevä tuumiskelu ei tässä poikkeustilanteessa ole suotavaa käytöstä.

On siis tehtävä lista valmiiksi ja toimittava ripeästi.

Mistä Riihipuodin tuotteita saa?

Riihipuoti sijaitsee Varsinais-Suomessa Pöytyällä. Jos et satu ajelemaan niillä fronteilla, tuotteita löytyy melko kattavasti kautta maan. Jos ja kun pistäydytte isompaan tai muuten hyvin varusteltuun ruokakauppaan, laittakaa siis listallenne Riihikosken Myllyn ruismannaa. Jos sitä ei löydy, kokeilkaa ainakin saman valmistajan kaurahiutaleita. Lupaan, että kaurapuuronne siirtyy tämän myötä aivan uudelle tasolle.

Luomu-ruismanna on pöytyäläisen Riihipuodin tuote.

Tuotteet tunnistaa tästä valkoisesta pussista, joissa on sininen teksti ja vihreä luomuleima. Tässäpä vielä kattava jälleenmyyjälistaus Riihipuodin sivuilla.

Ja nyt viimein se resepti:

Vispipuuro luomuruismannasta
1 l vettä
4 dl mieleisiäsi marjoja tai hedelmiä: puna- tai mustaherukkaa, karviaisia, puolukkaa, raparperia, kriikunaa, sekamarjoja tms.
n. 1,5 dl sokeria
1,5 dl Riihipuodin ruismannaa
ripaus suolaa
koristeluun intiaanisokeria
tarjoiluun luomumaitoa

1. Kiehauta marjat ja sokeri vedessä. Ota tarjoilukulho tai se kulho jossa aiot vatkata puuron ja kaada liemi siihen siivilän läpi. Paseeraa marjat huolellisesti siivilän läpi liemen sekaan, kunnes siivilässä on jäljellä enää vain kuori-siemenmössöä. Tarkista liemen makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.

2. Kaada liemi uudestaan kattilaan, nosta lämpöä. Kaada mannasuurimot liemeen huolellisesti vispilällä vatkaten. On tärkeää, että käytät vispilää, klimpit kuuluvat menneisyyteen. Jatka vispaamista hetki, jotta puuro on varmasti tasaista.

3. Keitä puuroa hiljalleen n. 15 minuuttia. Lisää ripaus suolaa, sekoita ja kaada puuro jäähtymään tarjoiluastiaan.

4. Kun puuro on jäähtynyt lähes kylmäksi, vatkaa sitä sähkövatkaimella noin 10 minuuttia, kunnes se on ihanan kuohkeaa. (Jäähtyneeseen puuroon muodostuu usein melko paksu kuori. Aluksi tuntuu, että kuoresta jää puuroon juuri niitä pelättyjä klimppejä. Kuoren saa kuitenkin vispattua sileäksi, kun sitkeästi jatkaa.)

5. Tarjoile maidon ja intiaanisokerin kera. Kerää kehut ja hymyile 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply